TEAMONTWIKKELING

Werken met mensen die je aanmoedigen, motiveren, inspireren. Mensen die jouw talenten gebruiken en het beste uit jou halen. Mensen die jij vertrouwt, op wie je kan bouwen en waarmee vrijuit spreken en goede discussies voeren heel normaal zijn.

Heb jij die mensen om je heen en ben jij deze persoon? Werk je met elkaar aan een gezamenlijk doel? Krijg je er energie van? Dan klinkt het als een team. Herken je het niet of niet helemaal dan helpen wij graag om daar te komen.

Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is successHenry Ford

Psychologische veiligheid

Vertrouwen en respect zijn twee woorden die wij in ieder team horen. Als we doorvragen wat dat betekent, wanneer het er is en hoe je er komt, dan blijft het vaak even stil. In de dialoog die volgt komt vaak het inzicht dat dit voor iedereen anders is. Uit onderzoek blijkt dat vertrouwen en respect de basis is voor veiligheid. Psychologische vrijheid geeft je de ruimte om je uit te spreken, om uit je comfortzone te stappen, om jezelf te zijn. Er is ruimte voor de mooie kanten en de minder mooie kanten. Hier kom je niet vanzelf. Het vraagt aandacht.

Vaardigheden

verbindend communiceren, feedback, vragen stellen, luisteren, (zelf)reflectievermogen, contracteren.

De dingen simpel houden is vrij moeilijk. De dingen moeilijk maken is daarentegen vrij simpelOmdenken

Verbinden

Regelmatig zeggen mensen dat ze werk en privé gescheiden willen houden. Vaak betekent dit dat het nog niet helemaal lekker zit met de psychologische veiligheid. Iedereen neemt de keukentafel mee naar het werk. Jouw waarden, normen ervaringen, overtuigingen en behoeftes laat je niet thuis, die zijn altijd bij je en praten dus ook altijd mee.

Hoe beter je iemand kent hoe moeilijker het wordt om iemand te wantrouwen. Dit bereik je door met elkaar te delen. Delen kan op veel manieren en over veel dingen gaan. In onze sessies gaan we daarmee aan de slag.

Kennis & vaardigheden

lef om jezelf te laten zien, kennis van de ijsberg, spreken in een groep, zelfreflectie, waarnemen, luisteren, vragen stellen.

Besluitvorming

‘Huh. hier hadden we toch al een besluit over genomen?’ Hoe kan het dat we hier nu weer over praten?’ ‘Dat hadden we toch al afgesproken?’ 

Gedragen besluiten nemen, ja is ja. Het is toch lastiger dan we denken. Commitment en de waan van de dag gaan niet altijd hand in hand.

Een besluit nemen kan op verschillende manieren; van een muntje gooien tot aan een unaniem besluit en alles daartussenin. Wanneer gebruik je welke besluitvorming en hoe kom je daar dan? Teams die dit effectief doen, gaan vaak sneller en zijn efficiënter.

Kennis & vaardigheden

besluitvorming, vragen stellen, luisteren, contracteren.

Wees zorgvuldig, niet voorzichtig

Conflictvaardig zijn

De vis op tafel! Hoe eerder hoe beter. Het is namelijk fijner om een goudvis op tafel te hebben dan een haai. Een conflict is niet hetzelfde als ruzie. Het is heel gezond om het oneens te zijn. We zijn immers verschillende mensen met onze eigen waarden, kennis, kunde, ervaringen en overtuigingen. Wij moedigen aan om nieuwsgierig te zijn en actief op zoek te gaan naar tegengeluid. Meestal wordt het daar beter van en/of ontstaat er meer commitment. 

Wees nieuwsgierig naar waarom we iets doen of waarom iemand (n)iets doet. Nieuwsgierigheid zit in onze aard, dus wat let ons om daar geen gebruik van te maken. Uitspreken is bovendien zoveel relaxter dan aanspreken. Het is gelijkwaardiger. En als je werkt aan hetzelfde doel dan kan er niet zoveel gebeuren, toch?

Vaardigheden

breinkennis, zelfkennis, verbindend communiceren, omgaan met minder gemakkelijke gevoelens, escalatietechnieken.

Werken met rollen

We hebben veel meer rollen dan we denken. Er zijn bewuste/onbewuste rollen, gegeven/genomen rollen, impliciete/expliciete rollen en formele/informele rollen.

Een formele rol is vaak de rol waarvoor je bent aangenomen. Een informele rol is bijvoorbeeld degene die altijd de grap maakt als het spannend wordt of degene die kritische vragen stelt of de attente die altijd denkt aan de cadeautjes.

Wij verdelen de rol over de as van:

  • inhoud (wat hebben te doen)
  • proces (hoe komen we daar)
  • interactie (hoe gaan we met elkaar om).

Dit geeft vaak veel inzicht en helderheid. Het leuke is dat rollen over overdraagbaar zijn. De rotklusjes kan je om-en-om doen of je kan kiezen voor een rol die je veel leert of eentje die je veel energie geeft. 

Kennis & Vaardigheden

werken met rollen, analyseren, reflectievermogen, waarnemen.

Samen leren

Het gaat tegenwoordig om samen leren en samen te groeien. Als je eens achteromkijkt, dan zul je zien dat er al van alles is veranderd. Een lerende organisatie is geen doel op zich; het is een middel om beter en sneller te verbeteren.

Om presteren en continu verbeteren te verankeren is een structuur nodig waarin mensen bewust van elkaar leren en kunnen nadenken over continu verbeteren. Als we dan toch bezig zijn met continu een stapje beter, kunnen we  dan ook verbeteren in geven en aannemen van waarderende feedback.

Leren van je falen is belangrijker dan het vieren van je successen

Leidinggeven aan jezelf

Vaak leer je jezelf het beste kennen als je de regie kwijt bent. Kun je van een afstand naar jezelf kijken en jezelf betrappen op gedachten, gevoelens of gewoontes die normaal voor jou zijn. Hoe beter je jezelf kent, hoe zuiverder je kan reageren naar je omgeving en hoe gemakkelijker het wordt om open te zijn. En openheid en zuiverheid dragen weer bij aan verbinding en sociale veiligheid.

Durven is je evenwicht verliezen. Niet durven is uiteindelijk jezelf verliezenSoren Kierkegaard

Onze basis

We benaderen teamontwikkeling vanuit verschillende stromingen, bijvoorbeeld Transactionele Analyse, Deep Democracy, NLP, Systemisch werken, Theory U, geweldloze communicatie en breintheorie. We gebruiken ook graag ons boerenverstand en die van de deelnemers. We houden ervan om iets praktisch en toepasbaar te maken. We gebruiken theorieën en modellen om iets te duiden, we geven geen les. 

Onze aanpak

We werken actiegericht, we experimenteren, wij zijn reflectief, zowel de groep als de Connectors zijn de leermeesters. We werken met actuele vraagstukken van teams en het individu.

KPN - Karin Croon

“Als ik aan de dienstverlening van Connection Company denk, komen als eerste ‘energie en verbin­ding’ in me op. Met hun onalledaagse werkvormen brengen ze de boel daadwerkelijk in beweging. Ze spiegelen op een construc­tieve manier en dat heeft ons al veel verrijkende inzichten en implementaties opgeleverd. Aanrader!”

ING - Muriel Hopmans

“De reis naar zelfsturende teams is geen een­voudige, maar wel een zeer verrijkende. Wat ik elke leider die voor deze mooie uitdaging staat, aanraad: doorleef de verandering zelf ook en laat je ondersteunen! Het programma “Teamontwikkeling” helpt niet alleen om het vliegwiel in teams op gang te krij­gen, maar ook om zelf als leider te groeien. Het is heel waardevol het bijbe­horende leiderschaps­programma te doorlopen.”

KLM - Gerben Visser

“Als ik aan Connection Company als business partner denk, komt onmiddellijk naar boven ‘voorbeeld van kracht in kwetsbaarheid’. Dat is wat ik steeds weer registreer als ik Dorien aan het werk zie. Deze eigen­schap in combi­natie met snelheid, scherpte en lef zorgt ervoor dat ze echt beweging in onze organi­satie weet te creëren.”

ING - Rick van Bruggen

“Ik werk 20 jaar bij ING en heb daarmee 20 jaar ervaring met trainingen. Wat Connection Company biedt, is totaal nieuw en anders! Deel­nemen aan de programma’s was zeker niet altijd comfortabel, maar zeer verrijkend voor ons dagelijkse teamwork. Dit gun ik iedereen!”

KLM - Radboud Stuijt

“Wat ik geweldig vind aan Dorien is de intense manier waarop zij aanwezig is en met iedereen verbinding maakt. Dat maak ik niet vaak mee en waardeer ik in haar.”

KLM - Martin Koers

“In mijn coachtraject met Dorien, dat ik als heel prettig heb ervaren, heeft ze mij een nog beter beeld over mijzelf gegeven en ik heb mijn commu­nicatie naar anderen toe kunnen verbeteren. Zij weet jou zonder te oordelen op de juiste manier te raken, zodat je geboeid blijft tot het einde.”

Meer weten over dit of andere programma's?

Bel, mail of vul dit formulier in en wij nemen snel contact met u op.

Prins Bernhardplein 200
1097 JB AMSTERDAM
(Amstel Station)

Dick Mik

+(31) 06 1101 5302
dick@connection-company.nl

Jessica Roosenburg

+(31) 06 3002 8331
jessica@connection-company.nl

call to action form

Terugbelverzoek

Terugbelverzoek