Stress? Maak er werk van. Laat stress je helpen met bloeien.

stress bloeien

Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar wat als we je vertellen dat stress ook voordelen heeft? Het is tijd om een andere kijk op stress te hebben en een positieve stressmindset te ontwikkelen.

Op het werk kunnen we stress niet vermijden. Deadlines, hoge verwachtingen, uitdagende taken en ‘lastige’ collega’s zijn alledaagse realiteiten. In plaats van stress te vermijden, kunnen we er beter mee leren omgaan. Als we begrijpen hoe ons stress-systeem werkt, kunnen we het in ons voordeel gebruiken. We kunnen het activeren wanneer we prestaties en focus nodig hebben en het op tijd uitschakelen voor ontspanning en herstel.

Het ontwikkelen van gezonde stressritmes heeft vele voordelen.

Het draagt bij aan onze vitaliteit en gezondheid, productiviteit, vermindert uitval en verloop en zorgt voor enthousiasme, zowel in ons privéleven als op het werk. Maar niet alleen wijzelf profiteren hiervan, ook organisaties hebben voordelen van stressbewuste medewerkers. Voor een organisatie betekent dit kostenbesparingen, vooral op het gebied van ziekteverzuim. Als medewerkers stress beter begrijpen en kunnen beheersen, is er minder kans op uitval. Het is een eenvoudige berekening die veel oplevert.

Dus, hoe kunnen we stress voor ons laten werken?

Het begint met kennis over ons eigen stress-systeem. We moeten begrijpen hoe stress voor ons beïnvloedt, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarnaast is het belangrijk om te leren hoe we stress kunnen inzetten, reguleren en beheersen, zodat we gezonde stressritmes kunnen creëren. Dit omvat het identificeren van positieve en negatieve stressfactoren, kennismaken met je eigen stress-systeem en ontdekken hoe jij aan en uit gaat.

Het is ook waardevol om een cultuur van stressbewustzijn te creëren. Door medewerkers te ondersteunen bij het begrijpen en beheersen van stress (focus) en ontspanning (overzicht), kunnen ze beter presteren en gelukkiger zijn op het werk. Floreren met Stress kan hierbij helpen.

Kortom, laten we stress niet langer zien als iets negatiefs. Laten we het omarmen, begrijpen en leren hoe we het voor ons kunnen laten werken. Door een positieve stressmindset te ontwikkelen, kunnen we gezonder en succesvoller zijn, zowel in ons persoonlijke leven als op de werkvloer.

 

Lees ook: In een halve dag hetzelfde effect op de stressmindset realiseren als na 10 bezoeken aan een psycholoog!

 

Terugbelverzoek

Terugbelverzoek